Verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmät eli CMS on lyhenne sanoista ”Content Management System”. Se on tietojärjestelmä, joka palvelee organisaation sisällönhallintaa. Sisällönhallintajärjestelmä on laaja käsite, eikä sillä ole olemassa kovin selkeää määritelmää.

Useimmat verkkosivut käyttävät hyväkseen verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmää (CMS), jonka avulla pystytään lisäämään ja luomaan sisältöä sivuihin osaamatta koodata. Tunnetuimpia verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmiä ovat WordPress, Joomla ja Drupal. Kaikki kolme ovat ilmaisia, helppokäyttöisia, turvallisia ja niistä löytyy paljon muokattavaa, mutta ne silti eroavat toisistaan ja tarkoituksistaan.

Verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmät rivissä

Miten verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmät eroavat toisistaan?

 

Juuri oikean CMS:n käytön valintaa vaikeuttaa oleellisesti, se että kaikki vaihtoehdot ovat hyviä. Luultavasti onnistut löytämään yhdestä eniten sinulle sopivia ominaisuuksia.

Verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmät lyhyesti:

 

verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmät ja niiden ominaisuudet

Mikä on eniten käytetty verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmä?

WordPress lähti alunperin liikkeelle blogi-kirjoittajien alustana, mutta nykypäivänä se on yksi eniten käytetty CMS. Se on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto, joten siihen ei tarvitse ostaa lisenssiä vaan sitä on ilmaista käyttää. Sitä kehitetään jatkuvasti osaavien vapaaehtoisjäsenien yhteistyössä, joihin kuuluu verkkokehittäjiä, -suunnittelijoita ja muita IT-asiantuntijoita. Osa heistä luo myös ilmaisia sekä maksullisia teemoja ja lisäosia WordPress ohjelmistoon. Pystyt myös itse modifioida WordPress -koodia itsellesi sopivaksi. Voit myös luoda omia teemoja, lisäosia tai muokata jo olemassa olevia tuotteita.

Miksi juuri WordPress?

WordPressin avulla voi luoda helposti näyttäviä verkkosivuja, blogeja tai applikaatioita ilman, että tarvitsee osata verkkosivuihin liittyvää koodaamista. Mikäli osaat käyttää WordPressiin valmiiksi rakennettuja työkaluja pystyt rakentamaan toimivat verkkosivut kohtuullisen helposti.

WordPressiin on tarjolla lukuisia ilmaisia ja maksullisia valmiiksi tehtyjä teemoja ja lisäosia, joiden avulla sivuihin voi saada näppärästi lisättyä toiminnallisuuksia, joita ei itse osaisi toteuttaa tai niiden toteutus veisi turhan paljon aikaa ja vaivaa.

Vaikka aluksi voi tuntua, että WordPressillä voi rakentaa mitä vain osaamatta yhtään siihen tarvittavia koodikieliä, kuten esimerkiksi CSS, HTML, PHP tai Javascriptiä on niiden osaamisesta huomattavasti hyötyä. Niitä pystyy käyttämään hyödyksi, jos haluaa tehdä verkkosivuille uusia toiminnallisuuksia, johon ei löydy suoraa apua teemasta tai lisäosista.

WordPress, ketä sitä käyttää?

WordPressiin luottavat niin pienet kuin suuretkin yritykset ja sitä käytetään jo arviolta 27,5% kaikista verkkosivuista ja se jatkaa yhä kasvamistaan. Lisääntyvä käyttäjämäärä ei yllätä, koska sitä on helppo käyttää, ja sillä aloittelevakin sivujen tekijä saa hienot verkkosivut suhteellisen helposti aikaan. Mielestäni se on paras verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmä siksi, että sitä kehitetään jatkuvasti paremmaksi suuren yhteisön avulla. Kehittäminen tuo mukanaan kokoajan uusia ja parempia lisäosia ja teemoja. Kaiken tämän lisäksi suurin osa teemoista on rakennettu olemaan mobiiliresponsiivisiä luonnostaan ja se on tehty hakukoneystävälliseksi.

Yhteenveto

Tässä sinulle muutamia vinkkejä, miksi WordPress on toimiva verkkosivujen sisällönhallintajärjestelmä (CMS) vuonna 2017, ja miksi sinunkin pitäisi valita se.

Mikäli olet miettinyt, että tarvitset uudet verkkosivut tai olisi aika päivittää vanhoja verkkosivuja, niin olisi mukava kuulla siitä lisää. Kommentoi alapuolelle niin voimme auttaa sinua projektissasi, tai ota yhteyttä tästä ja pyydä meiltä tarjous.

Vastaa