Onko WordPress verkkosivusi hidas ja tökkivä? Ei hätää, sillä tässä blogi kirjoituksessa käymme läpi muutamia tärkeimpiä asioita, joita parantamalla saamme sivustosta nopeamman. Nopeampi sivusto löytyy paremmin Google:n hakukoneista, sillä se on yksi hakukoneoptimointi kriteereistä. Sivuston kävijät eivät myöskään lähde sivuiltasi sen takia, että ne ovat hitaat ja tökkivät. Testaa kuinka nopea sinun sivustosi on! Verkkosivujen nopeuksia voi testata lukuisilla työkaluilla, joista suosituimpia ovat:

GTMetrix
Pingdom
Google pagespeed

Ajoimme Huipulla.fi sivuston nopeustestien läpi ja saimme seuraavat tulokset:

WordPress sivuston GTMetrix analyysi
Kuva 1. GTMetrix analyysi
WordPress sivuston Pingdom analyysi
Kuva 2. Pingdom analyysi
WordPress sivuston Google PageSpeed Insights analyysi
Kuva 3. Googlen PageSpeed Insights analyysi

Ennen verkkosivuston rakentamista on tärkeä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin

Avaamme asiaa miten Huipulla.fi sai seuraavat tulokset verkkosivujen nopeustesteissä. Muista ottaa aina varmuuskopiot verkkosivujen tiedostoista ja tietokannoista ennenkuin rupeat muuttamaan sitä.

Oikeanlainen webhotelli

Webhotelli on palvelu, jossa asiakas vuokraa palveluntarjoajan www-palvelimelta kiintolevytilaa omia verkkosivujaan ja muita verkkopalveluita varten. Asiakas saa käyttöönsä perustyökalut kiintolevytilan ylläpitämiseen. Se on perusedellytys verkkosivujen luomisessa.

Koska kaikki webhotellit eivät ole samanlaisia ja ne eroavat nopeuksiltaan, hinnoiltaan, luotettavuudeltaan sekä palveluiltaan, on tärkeää vertailla niitä ennen tilaamista. Valitse suomalainen webhotelli, jos teet suomenkielisen sivuston, jotta webhotellin palvelimien sijainti ei aiheuta turhia viiveitä verkkosivujesi kävijöille.

Zoner Webhotelli

Huipulla.fi verkkosivusto käyttää webhotellina kotimaista Zonerin webhotellia. Zonerin webhotellipalvelussa on luotettava kotisivutilasähköpostipalveluoma verkkotunnustietokantoja ja hallintapaneeli jonka avulla pystyy muokkaamaan webhotellin toimintoja ja ominaisuuksia. Valitsimme webhotelliksemme Zonerin, koska se on kotimainen, se toimii nopeilla palvelimilla ja sen pystyssä pysymiseen voi luottaa.

Varmista, että WordPress -sivustosi käyttää PHP7 -versiota

WordPress -sivusto toimii nopeammin PHP7 -versiolla kuin aiemmilla PHP -versioilla. Käy siis tarkastamassa Webhotellistasi, mitä PHP -versiota verkkosivusi käyttää, jos se ei ole PHP7 -versio niin muuta se siihen. Tarkasta kuitenki ensiksi WordPressin PHP Compatibility Checker -lisäosalla, että verkkosivustosi on yhteensopiva PHP7 -versiolle. Yksinkertaisesti sen takia, että WordPress toimii ja on nopeampi sen avulla.

Huipulla.fi verkkosivusto pyörii PHP7 -versiolla. Mikäli käytät Zonerin webhotellia sinun ei tarvitse käydä päivittämässä PHP -versiota, koska se on automaattisesti päivitetty versioon 7.

Teeman valinta

WordPress sisältää hirvittävän määrän ilmaisia teemoja ja niiden valinnalla on väliä sivuston nopeuden kannalta. Monet teemoista ovat todella hyviä ja niistä löytyy lukuisia vaihtoehtoja verkkosivuston ulkonäön ja tietojen muokkaamiseksi, mutta ne saattavat olla todella raskaita, mikä hidastaa verkkosivusi toimivuutta ja nopeutta. Valitsemalla kevyen teeman et hidasta verkkosivujesi toimivuutta ja pystyt edelleen muokkamaan kaikkea tarvittavaa, että saat sivustostasi uniikin ja modernin näköisen tarpeidesi mukaan.

Teema on nykyään useimmille vaan alusta, johon Pagebuilder lisäosan avulla rakennetaan ulkoasu ja sisältö. Myös Pagebuilder lisäosan valinnalla on väliä, jos haluaa tehdä verkkosivusta nopean ja rakennettua siitä modernin ja responsiivisen.

Verkkosivuston rakennus

Alkutoimenpiteiden ja valintojen jälkeen on hyvä kertoa asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun lähtee rakentamaan WordPress -verkkosivuston ulkonäköä ja sisältöä.

Kuvien optimointi

Verkkosivustot sisältävät paljon kuvia, jotta ulkonäkö olisi selkeämpi ja modernimman näköinen. Ne ovat siis sivuston raskaimpia yksittäisiä elementtejä ja tämän vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota kuvien kuvasuhteen pienentämiseen ja kokoon ennenkuin niitä rupeaa laittamaan verkkosivuille. Mikäli näin ei tee tulee verkkosivuista nopeasti jo muutaman kuvan laittamisen jälkeen raskaat ja hitaat. Älä siis tee näin vaan muista optimoida kuvat.

Jo pelkästään oikean kuvasuhteen päivitys pienentää kuvan tiedoston kokoa huomattavasti. Ensiksi siis täytyy skaalata kuvat sopivan kokoisiksi siihen kehykseen mihin niitä halutaan käyttää. Esimerkiksi pienen henkilökuvan, jonka alue on 400 x 300px kokoinen ei mahdu isompaa kuvaa kuin 400 x 300px kokoinen kuva vaikka siihen laittaisi isomman. Puhelimellakin otettu kuva on ennen kuvankoon muokkaamista ja pakkausta yli 3 MB kokoinen.

Voit skaalata kuvan oikean kokoiseksi lukuisalla ilmaisella ohjelmalla suoraan netissä tai lataamalla ohjelman koneellesi:

www.pixlr.com (netissä)

paint.net (ladattuna koneelle)

Isoimmankin kuvan optimaalinen koko on alle 300 Kilotavua (kB) eli 0,3 Megatavua (MB). Ison kuvan koko voi olla ennen sen optimointia yli 6 MB ja sen saa optimoitua 200 kB, joka on 5,8 MB vähemmän kuin alkuperäinen kuva laadusta tinkimättä.

Kuvan voi pakata netissä suoraan esim. www.optimizilla.com tai voit myös ladata WordPress -sivustollesi kuvan optimointi pluginin:

Imagify

Shortpixel

Tee siis näin:

  1. Katso,että kuvien formaatit ovat .jpg, .jpeg tai .npg.
  2. Skaalaa kuvat sopivan kokoisiksi.
  3. Pakkaa kuvat suoraan netissä. / Lataa WordPress -lisäosa kuvan optimointiin.
  4. Laita ne verkkosivuille.

Cloudflaren asennus

Cloudflare tuo verkkosivullesi nopeutta ja lisää turvallisuutta. Cloudflaren käyttö on ilmaista ja se vaatii, että vaihdat nimipalvelimet cloudflaren antamiin nimipalvelimiin. Nimipalvelimet saat vaihdettua webhotellista, joko suoraan itse tai ottamalla yhteyttä webhotellisi henkilökuntaan.

Huipulla.fi Cloudflaren asetukset:

Cloudflare Speed
Kuva 4. Cloudflare Speed
Cloudflare Caching
Kuva 5. Cloudflare Caching
Cloudflare Page Rules
Kuva 6. Cloudflare Page Rules
Cloudflare Scrape Shield
Kuva 7. Cloudflare Scrape Shield

Välimuisti lisäosan käyttöönotto

Nopeuta WordPress -sivustoasi huomattavasti cache lisäosien avulla. Ne auttavat sinua minimoimaa sivuilla käytettävää CSS, JS ja HTML. Sen lisäksi ne käyttävät hyödyksi välimuistiin tallennettuja tietoja, jolloin sivut aukeavat hetkessä.

Tällaisia lisäosia paljon joista käytetyimpiä ovat:

WP Rocket (maksullinen)

WP Fastest Cache (ilmainen)

W3 Total Cache (ilmainen)

Huipulla.fi sivusto käyttää WP Rocket lisäosaa, joka on maksullinen lisäosa.

Turhien WordPressin ominaisuuksien ja tiedostojen poisto

WordPress sisältää jo asennuksen jälkeen lukuisia ominaisuuksia, joita et välttämättä sivuillasi tarvitse. Ensimmäisen asennuksen jälkeen sinulla onjo valmiina 3 käytettävää teemaa ja 2 lisäosaa, mutta jos et käytä niitä sivuillasi ne kannattaa poistaa, sillä ne vievät vain webhotellisi tilaa.

Lisäosan WP Disable avulla pystyt helposti säätämään napin painalluksella turhia ominaisuuksia pois päältä, jotka hidastavat WordPress -verkkosivuasi.

Huipulla.fi WP Disable asetukset:

WordPress sivuston WP Disable Requests
Kuva 8. WP Disable Requests
WordPress sivuston WP Disable Tags
Kuva 9. WP Disable Tags
WordPress sivuston WP Disable Admin
Kuva 10. WP Disable Admin
WordPress sivuston WP Disable SEO
Kuva 11. WP Disable SEO
WordPress sivuston WP Disable Others
Kuva 12. WP Disable Others

Tee siis näin:

  1. Poista käyttämättömät teemat.
  2. Poista käyttämättömät lisäosat.
  3. Laita turhat WordPressin toiminnallisuudet pois päältä WP Disable -lisäosan avulla.

Yhteenveto

Seuraamalla antamiamme ohjeita saat sivustosi toimimaan nopeammin ja luotettavammin. Muista aina ottaa varmuuskopiot koko sivuston tiedostoista ja tietokannasta ennenkuin rupeat nopeuttamaan jo olemassa olevaa sivustoa. Mikäli haluat, että me parannamme sivustosi nopeutta jätä tarjouspyyntö lomakkeeseen täältä.

Vastaa